Nova llar d'infants a Esperança, a partir del dia 1 de setembre de 2017
 • Aquest curs els nens i nenes de P-5 hem començat a treballar per projectes. És un mètode d’aprenentatge globalitzat on les àrees de coneixement i els continguts vénen donats en funció de les necessitats que sorgeixen per resoldre algun problema, inquietud... Així doncs a partir de qualsevol tema que es treballi a l’aula afloren continguts curriculars i ens fan establir connexions disciplinaries de les diferents matèries. Comptem les parts del cos de l’esquirol (matemàtiques), aprenem poemes i cançons (llengua), fem dibuixos (plàstica)...

  Sigui quin sigui el projecte, l’eina que més utilitzem és el diàleg. La paraula ens ajuda a estructurar, ordenar i construir una narració amb tots els coneixements que hem adquirit.

  Per realitzar aquests projectes seguim uns passos que ens han portat als nens a ser els protagonistes dels nostres propis aprenentatges. 

  Què sabem sobre el tema? Quines són les nostres hipòtesis? Perquè sigui significatiu i motivador hem començat a partir dels nostres coneixements previs, siguin correctes o no. “Els lleons mengen roba perquè jo he vist que es mengen a les persones vestides”.

  Què en volem saber? Aquí els nens anem expressant el que ens agradaria saber sobre el tema. Ens sentim motivats perquè tenim un paper molt actiu en el nostre aprenentatge. “Senyo, que els hi passa als esquirols si se’ls trenca les dents i no poden menjar?”

  Ara comença la recerca d’informació per resoldre tot el que volem saber, establint una relació estreta entre la teoria i la pràctica. Anem aprenent i interactuant amb les fonts d’informació i els descobriments i d’aquesta manera sorgeixen activitats molt enriquidores: hem construït un bosc, hem tastat fruits de tardor... Experimentem ja sigui manipulativament o visualment de manera que tots els sentits entrin en joc i podem comprovar i verificar el que anem aprenent. Ens hem pesat i mesurat per saber com de gran és un lleó, hem fet estadística dels gustos que tenim provant fruits de tardor...

  Què hem après? Posem en comú els aprenentatges obtinguts. Aquí es tracta que siguem conscients del que hem après. Valorem l’esforç fet i el treball realitzat. 

  Però tots aquests projectes no serien res sense la col·laboració de les famílies i les seves aportacions(portant carbasses, llibres, fulles, branques,fotos...). Tal com diu un proverbi africà: “Per educar a un infant es necessita la tribu sencera”.

  16 de gener de 2017

  per Núria Amat
  Tutora de P5 B