Nova llar d'infants a Blanquerna, a partir del dia 1 de febrer de 2016
 • Els alumnes de 4t de primària hem anat a visitar el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa que està ubicat precisament en una antiga fàbrica tèxtil. Els objectius principals eren conèixer la importància que va tenir l’industria tèxtil a Catalunya i treballar els diferents tipus de fibres tèxtils.

  Pel que fa al tèxtil català, Terrassa igual que altres pobles i ciutats, va ser una zona important de l’època on s’hi van establir importants empreses d’aquest sector. Això ha permès recollir en aquest museu una col·lecció molt important de l’antiga maquinària d’aquestes empreses. Allà es pot gaudir d’aquestes joies que de forma ordenada ens mostren tots els processos que seguien fibres, com la llana, des que arribaven en brut a la fàbrica fins que es convertien en teles preparades per dur a les botigues. Els alumnes van fer un recorregut guiat amb les corresponents explicacions dels diferents moments del procés i van veure funcionar algunes d’aquestes màquines, la majoria ja més que centenàries. Van complementar la visita baixant a les antigues carboneres on van poder veure on guardaven el carbó que feia funcionar les calderes de la fàbrica, el lloc on es cremava i entrar fins a l’interior de la xemeneia.

  Després a nivell pràctic van fer un taller de manipulació i identificació de fibres naturals, artificials i sintètiques. Van completar l’activitat teixint amb uns petits telers manuals tal i com es feia molt antigament, artesanalment, a ma. Vam poder veure i viure en directe tot allò que havíem estat treballant en el dossier que havíem fet a l’escola.

  A més a més, abans i després de l’activitat, vam tenir estones per poder visitar lliurement les exposicions fixes del museu com per exemple un antic molí per treure aigua, altres d’electricitat, toca-toca del cos humà, una col·lecció de motos antigues de la fàbrica Montesa, avionetes restaurades i moltíssimes coses més. Com no podia faltar, la modernitat també hi era present amb un espai dedicat a la innovació on els drons, la tecnologia digital per a la imatge, les impressores 3D i altres eren les estrelles del seu racó. Tot el museu en conjunt dóna una visió del passat, del present i el futur de la tecnologia aplicada al servei de l’home.

  Va ser sens dubte, per als alumnes, una experiència educativa, motivadora, gratificant... que els va convertir en protagonistes del seu aprenentatge i els va permetre fer coses que dins l’aula no és possible dur a terme. Va ser un dia d’escola més.

   

   

   

  7 de novembre de 2016

  per Salvador Casajoana
  Tutor 4t EP D